Colonia Claudia Ara Agrippinensium

Berlín, març de 2019
CONTACT@ferranporta.eu

És la quarta ciutat més gran d’Alemanya, després de Berlín, Hamburg i Munic; una gran urbs travessada per un riu amb centenars de kilòmetres de llargària i d’història: el Rin. Colònia, Köln, té esglésies, moltes, com aquestes 12 romàniques que són unes de les moltes joies que tresoregen els seus carrers i places.

L’origen de Köln es remunta a les primeres dècades de l’era cristiana, quan l’any 50 d.C. l’emperador Claudi va concedir a la fins aleshores vila el dret de ser una ciutat, anomenant-la Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Gairebé 2.000 anys d’història, doncs, en què Colònia s’ha anat desenvolupant fins al que és actualment: un pol econòmic de primer ordre i, també… l’urbs més carnavalesca de tot Alemanya! Efectivament, a Colònia hi tenen la seu principal empreses automobilístiques com Ford Europa, que dóna feina a unes 20.000 persones, així com les centrals alemanyes de Citroën i Renault. Per la seva banda, empreses com Lufthansa, Galeria Kaufhof (una important cadena de centres comercials, present arreu del país), els supermercats Rewe i el principal grup privat de televisió, RTL, hi tenen els seus consells d’administració. Per suposat, aquí va néixer l’aigua de Colònia, famosa arreu del món!

Però no només de feina vivim els humans, i d’això Colònia n’és un exemple indiscutible: any rere any, a les 11:11 hores del dia 11 de l’11, es dóna el tret de sortida al carnaval més esbojarrat del país. En aquella data i hora dóna inici una tradició que culmina el dimecres de cendra amb la crema del Nubbel, el ninot de palla que haurà acompanyat els colonesos en la seva festa per excel.lència. Enrere hauran quedat les desfilades del dilluns de la rosa (Rosenmontag, vídeo), dels “esperits” (Geisterzug, vídeo) i, no cal dir-ho, litres i litres de Kölsch!

En tot cas, la “marca de la casa” de Colònia és la seva espectacular catedral. La construcció, iniciada l’any 1248, no acabaria fins al 1880, més de 600 anys després (la Sagrada Família va començar fa “només” 130 anys; els barcelonins no s’haurien de queixar!). Tot i que el llarg període transcorregut ha deixat impreses en l’edifici influències diverses, el seu estil gòtic és evident. La catedral, l’edifici més alt del món durant alguns anys del segle XIX, conté el reliquiari dels Tres Reis, un sarcòfag situat a prop de l’altar major, que segons la tradició conté els ossos dels reis mags. L’any 1996, la Unesco va declarar l’edifici Patrimoni de la humanitat.

Ara ja podeu descobrir Colònia en català, amb itineri.de! Per tal que pugueu fer-ne un petit tast, previ al vostre viatge, us presentem dos vídeos: el primer, en anglès, de promoció de la ciutat; el segon, en alemán, mostra la ciutat abans de la 2a Guerra Mundial. Disfruteu-los i… us esperem a Colònia!

Seguiu-nos a www.facebook.com/itineri.de i també a Twitter (@itineri_de), i compartiu l’article mitjançant els enllaços corresponents!

Text & photo © Ferran Porta – all rights reserved