Berlín – Germania

Germania: el fantasma de la ciutat somiada per Hitler

El règim nazi va treballar esforçadament amb el doble objectiu de sotmetre els aris i exterminar els “imperfectes”. Segons el seu pla, la Segona Guerra Mundial seria un passeig triomfal, el món seria governat per l’imperi nacionalsocialista, que duraria mil anys, amb capital a Berlín, redenominada com a Germania. L’urbanisme d’aquesta nova capital es correspondria amb les descomunals aspiracions del Führer, la seva arquitectura reflexaria la força, el poder d’aquell règim.

Us imagineu un pavelló amb una capacitat més gran que la de l’estadi de futbol més gran del món, una construcció d’un tamany tan superlatiu on hi cabrien, pràcticament senceres, la Torre Eifel o la Torre de Televisió de Berlín, o un arc de triomf dues vegades i mitja el de París? Un edifici com aquest, de dimensions superlatives, feia part dels plans arquitectònics megalòmans que Hitler i el seu arquitecte en cap, Albert Speer, van dissenyar per a Germania entre 1937 i 1943.

Malgrat que aquesta “re-urbanització” de Berlín es va aturar en un procés força inicial, la seva planificació ha tingut profundes repercussions en l’arquitectura i l’urbanisme de la capital fins al dia d’avui.

Amb aquest tour recorrereu les petjades de Germania en el districte governamental, comprovareu de quina manera va utilitzar Hitler l’arquitectura i l’art com a instruments de poder, i descobrireu perquè observant grans buits urbans i “anti-construccions”, i explorant superposicions invisibles, el fantasma de Germania és molt present a Berlín i a la memòria col·lectiva dels seus habitants.

tour guiat, en castellà, de dues hores

Per completar aquest tour, us recomanem fer també la nostra visita a l’antic camp de concentració de Sachsenhausen. Igualment és molt interessant l’exposició Mito de Germania – Visión y el crimen, que organitza l’Associació Móns Subterranis de Berlín (Estació Gesundbrunnen, línia U8). Altres opcions per a completar amb itineri.de la vostra estada a Berlín són les nostres visites comentades a alguns dels museus més destacats de la ciutat, així com a la històrica i veïna ciutat de Potsdam!

Contacteu-nos sense compromís enviant-nos un mail a CONTACT@ferranporta.eu i us n’informarem amb molt de gust.

Deixa un comentari