Tempelhof-Schöneberg

L’any 1963, John F. Kennedy va fer un discurs històric a l’actual districte de Tempelhof-Schöneberg (les meves fotos). Des del balcó de l’ajuntament de Berlín Occidental, el president nordamericà es va adreçar a milers de persones que l’escoltaven des de la plaça. L’última frase del discurs, “Ich bin ein Berliner” (Sóc berlinès), volia reforçar el suport dels Estats Units a Berlín Occidental i l’Alemanya Federal — i recordar a la República Democràtica Alemanya i la Unió Soviètica que occident no abandonaria els berlinesos.

Aquest episodi l’explico, naturalment, a Diari de Berlín — com tampoc no m’oblido de l’aeroport de Tempelhof. Té una història trepidant que el connecta amb l’Alemanya nazi i la URSS. Des de l’any 2008, quan va tancar, és un gran parc que disfruten berlinesos i visitants.

No tot és conflicte, però, a Tempelhof-Schöneberg. Al districte es troba la coneguda com a “Rote Insel” (Illa roja), una zona tradicionalment d’esquerres. Diverses plaques indiquen els edificis on van viure escriptors, científics o músics, com Marlene Dietrich. Al llibre en parlo i n’indico també les adreces.

➡➡ Visiteu el vuitè districte, Neukölln.