Cölln i Berlin són dos poblets situats a banda i banda del riu Spree. Des dels seus orígens coneguts, al segle XIII, aniran aumentant paulatinament en població i superfície. A les pàgines de Diari de Berlín n’explico els inicis, les progressives incorporacions de nous assentaments i la definitiva integració de tots ells.
El procés, que s’allarga durant segles, es pot donar per acabat l’any 1920. Amb la “Llei del Gran Berlín” diverses poblacions veïnes s’integren a la ciutat, que excepte per petites ampliacions posteriors roman pràcticament inalterable fins als nostres dies.
A ‘Història d’una urbs’ faig també una passejada per l’evolució de les muralles que, en diferents èpoques, han encerclat la capital. I explico també la relació entre algunes de les portes de l’anomenada Akzisemauer —la muralla duanera— i el Berlín actual.
Naturalment, el capítol no deixa de banda els Hohenzollern. La nissaga va jugar un paper fonamental en la història d’Alemanya i d’Europa entre els segles XV i XX. Al llibre hi trobareu un fantàstic arbre on apareixen, cronològicament, tots els Hohenzollern regnants.
➡➡ Accediu al següent capítol: Passejant pels dotze districtes de Berlín.
(Qui no coneix el passat, no entén el present ni pot construir el futur)