Skip to content

ferranporta.eu

Andorra: un país als Pirineus

Escaldes-Esgordany vist des d’Engolasters. © Ferran Porta

Després de publicar Diari de Berlín, que vaig escriure en català, l’any 2023 vaig acabar el meu segon llibre. “Andorra: un país als Pirineus” estava pensat per als lectors alemanys i el vaig escriure en aquesta llengua. Tot i no tenir cap relació de família amb Alemanya, m’he sentit sempre molt proper a la cultura i la llengua alemanyes – més encara un cop instal·lat a Berlín l’any 2007.

Pel que fa a Andorra, un país veí a Catalunya tant geogràficament com cultural, és per a mi una segona casa. Hi van viure els meus avis paterns; els viatges al país dels Pirineus han format part de la meva vida des de sempre.

El llibre és un recorregut per aquest bell petit estat situat a mig camí entre Barcelona i Tolosa de Llenguadoc, entre les aigües braves de la Mediterrània i les valls de clima atlàntic de l’Aran.

Les preguntes clau sobre Andorra

“Andorra: un país als Pirineus” parla d’història, de cultura i de turisme. Tots tres eixos es relacionen entre sí i expliquen l’Andorra del segle XXI. El punt de partida se situa més de 1000 anys enrere, en temps de Carlemany. El “pare d’Europa” és, també, el fundador d’Andorra. O això diu la llegenda, si més no. El mateix himne andorrà està dedicat a l’històric personatge.

Més enllà del paper de Carlemany en la fundació del país, allò veritablement destacable en la història d’Andorra és la seva habilitat per sobreviure com a entitat independent al llarg dels segles, i arribar als nostres dies com a estat modern i atractiu pel seu impresionant patrimoni. La natura, l’arquitectura romànica i preromànica, la gastronomia i d’altres àmbits defineixen què és Andorra avui i expliquen perquè descobrir-la a fons és un plaer.

Agraïments

Agraeixo a Faber Andorra, organisme gestionat pel Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull, l’oportunitat de fer una estada al país, a la residència de La Massana. El suport del propi ministeri em va facilitar la feina d’entrevistes i visites imprescindibles com a documentació per al llibre.

I gràcies també, de tot cor, a les persones i institucions que em van concedir una estona del seu temps per ajudar-me a aprofondir en l’Andorra d’ahir i d’avui. A tots, molt agraït!

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
Open chat
1
Hola!
Hello! How can I help you?